[BUG LOGGED] Cannot hear ATC instructions and other aircraft suddenly while AI copilot still responds

Since yesterday, the ATC is totally mute. I can see all the communication messages, but the only speaking sound I hear is “my” replies. Any other radion sound is mute (ATC and other communication with other planes).

I don’t have any sound mods installed, not atc mods, the atc is turned on, sound is on. How do you fix this? It became mute by itself just like that.

Do you own the CRJ by chance?

Hi @EdgarsK86,
Have tried turning up the volume of the radio/comm inside the cockpit?

Have a look at:
https://forums.flightsimulator.com/t/atc-speech-not-heard/411500

Also, check your sound settings. Look at the last post in this topic:
https://forums.flightsimulator.com/t/atc-audio-i-cant-hear/347400

Yeah, I have the CRJ since it came out.

Yes, the comms volume in the cockpit was already on max.

Now I just noticed that text-to-speech function was off (and yet “my” voice wasn’t mute). Don’t even know why, cause I never touched these settings at all. Turned it on and everything’s seems fine now.

1 Like

Interesting. I’ve had some random settings change on me or when I’ve changed a setting, it didn’t take effect. Sometimes I have to do it twice. :upside_down_face:

There’s a known thing with the latest CRJ update making the com radio volume muted. Sounds like you hadn’t hit that issue though. Glad it worked out

Hi Guys, My ATC is not talking to me… the text comes up in the conversation box as usual but no audio comes from ATC. The pilot speaks as usual and is ok.

The only utility mod i have is the pushback one, nothing that has anything to do with voices etc.

Also the only addons i have are aircraft and airports… Any one got any idea?

Cheers

1 Like

This used to happen a lot because the Azure server would get overloaded or something along those lines. Somewhere in settings you should find an option to change the ATC voice from Azure to Local or Offline or something along those lines. Try that, see if it works.

Also, try logging out of your x-box account and logging back in. If that doesn’t work, try changing the server that you are connecting to.

Sorry to state the obvious, but check the volume knob on the com radio? I never touched it, so I was baffled why I lost ATC voices, until I saw the knob was turned all the way down. Perhaps I accidentally changed it by rolling the mouse wheel over it unintentionally, but it seemed like it loaded like that by default even.

2 Likes

There’s a known thing with the CRJ setting volume to 0 for everything somehow, if you have it.

additonal to mentioned OFFLINE mode, ensure that you have choosen the correct first setting ( first line in sound settings ) - usualy ‘default’ . There is a setting where com is forwarded to another sound device.

I went back on there and tried it in the TBM, CRJ, C172 and 787.

It worked in the TBM then tried and failed on the rest of the mentioned and i went back to the TBM and is not working again… a bit of a mystery!!

Also Comm Selection is set to Default and ATC text to Speech is Set to Azure. Some have said there is a LOCAL option for that too but all i have is Azure and Off.
ATC voices in Assistance menu is also on

So far I remembe is a precondition a installed English language pack. “Offline” ( former called Windows-Offline ) means that “text to speach” is done on your PC ( no network connection to Azure Servers ). In first releases the “Offline” mode helps to avoid crashs because Azure Servers.

Yes, one sided conversation… AI handling radio.
Flying Longitude. Conversation goes one sided shortly after take-off, after reaching first altitude assignment. ATC gives handoff then nothing.

3 Likes

you mean the ATC no longer interact with you ?.. this is then another issue than OP reported.

My sim just started having ATC issues this evening…I was unable to hear ATC or see any text…switched from Azure to Offline for now…are the MS Azure servers offline?

I have the same problem. Had it on multiple aircraft. Mostly happens during longer flights. 2h or something the like.

Is there a fix coming for this?

One sided conversation here as well. Hope this gets fixed ASAP. Happened after last update. Anyone with luck?