CTD after exiting the Beta and reverting back to last stable

Ah, OK.

I’ve pushed this topic and the other one for some investigation about exiting. Won’t be until Monday or Tuesday when I hear back.

2 Likes

No worries - thank you! :slight_smile: Maybe AIG comes up with a fix for their models until then. Other than that, I don’t have that much problems with SU10 Beta. Performance could be better, I feel that it decreased a bit and latencies went up.

1 Like

Do you have the same issue if you follow the OP’s steps to reproduce it?

YES

Provide extra information to complete the original description of the issue:

I’m on STEAM

If relevant, provide additional screenshots/video:

If on PC, Fault Bucket ID - Instructions here - Please type in just the Fault Bucket ID # rather than a screenshot for privacy reasons:

Fault bucket 1909424128218737502, type 4

This is why the instructions say you may have to do a full reinstall if you opt-out of the beta before the final version is released to the public. You can prevent this issue like I do, back up the official packages folder before you join the beta.

1 Like

Unfortunately, on PC a full re-install is needed if you exit the Beta before final release. It’s not a great user experience but the one we have at the moment.

1 Like

Do you have the same issue if you follow the OP’s steps to reproduce it?

YES.

Provide extra information to complete the original description of the issue:

I tried to opt out of the Beta 10 because for me VR (reverb G2) is not working. and now after opting out from the Xbox insider app, and downloading the install from the Xbox store, the sim CTD. But it looks like it is not ‘uninstalling’ beta 10, and just tries to load the sim as is, which is why its CTD before getting to main menu .

there should be a new install or uninstall occurring to revert from 10 to 9. I dont see that happening once FS loads. It lloads up the Xboc animation, the Blackshar animation etc and initial loading screens with the blue bar at the bottom. but once the blue bar is 3/4 of the way, it CTD.

If relevant, provide additional screenshots/video:

If on PC, Fault Bucket ID - Instructions here - Please type in just the Fault Bucket ID # rather than a screenshot for privacy reasons:

Windows Error Reporting Fault bucket 1914974813637256759, type 5
right below it is : red error icon w flightsimulator.exe listed below in details (even ID 1000)

Now im stuck with figuring out if i need to un-install FS2020 completely, or wait for a potential fix for this issue ? Any suggestions will be appreciated so i can get back in the sim!!

ok nv, just read i have to do a full re-install. :frowning:

Instead of reinstalling the whole 300 GB you can just delete the files which the beta has overwritten and then reinstall them (in my case 50 GB). For steam under
\Steam\steamapps\common\MicrosoftFlightSimulator\Official\Steam
sort by date. Ideally you should know when you entered beta. Delete all files with the same date you entered beta (or the files with the newest time stamp), run MSFS and it should download the missing files. If possible backup the whole content folder (200 GB) so you save yourself from installing another 50 GB. Obviously before you delete the files make sure that you have left beta.
Do this at your own risk!

:wave: Thank you using the Bug section, using templates provided will greatly help the team reproducing the issue and ease the process of fixing it.

Are you using Developer Mode or made changes in it?

No

Brief description of the issue:

I removed myself from the Sim Update X due to issues I was experiencing with stability and degraded performance as well as compatibility with 3rd party addons. I then updated the simulator in the Microsoft Store. Now when opening the sim, it CTDs while loading each time.

Provide Screenshot(s)/video(s) of the issue encountered:

Detailed steps to reproduce the issue encountered:

I joined the SU X beta and updated the sim. I started the sim several times and tested different aircraft at various airports. I then left the SU X beta on the Xbox Insiders app, updated MSFS in the Microsoft Store, and restarted the sim (with and without community folder empty–same result). The sim then gives an error message and CTDs when loading up.

PC specs and/or peripheral set up if relevant:

i7-10750H, RTX 2060 mobile, 16 GB RAM, 1 TB SSD (separate from C drive)

If on PC, Fault Bucket ID - Instructions here - Please type in just the Fault Bucket ID # rather than a screenshot for privacy reasons:

Fault bucket 1914974813637256759, type 5

Are you using DX12?

No

Are you using DLSS?

No


:loudspeaker: For anyone who wants to contribute on this issue, Click on the button below to use this template:

Do you have the same issue if you follow the OP’s steps to reproduce it?

Provide extra information to complete the original description of the issue:

If relevant, provide additional screenshots/video:

If on PC, Fault Bucket ID - Instructions here - Please type in just the Fault Bucket ID # rather than a screenshot for privacy reasons:

Do you have the same issue if you follow the OP’s steps to reproduce it?

Yes

Provide extra information to complete the original description of the issue:

Left Preview from Xbox Insider Hub. Restarted PC, launched game, CTD. Retried in MSFS Safe mode, CTD.

If relevant, provide additional screenshots/video:

If on PC, Fault Bucket ID - Instructions here - Please type in just the Fault Bucket ID # rather than a screenshot for privacy reasons:

Fault bucket 1914974813637256759, type 5
Event Name: MoAppCrash
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: Microsoft.FlightSimulator_1.26.5.0_x64__8wekyb3d8bbwe
P2: praid:App
P3: 1.26.5.0
P4: 00000000
P5: FlightSimulator.exe
P6: 1.26.5.0
P7: 00000000
P8: 80000003
P9: 0000000001cbcd92
P10:

MSFS App 'Repair" or “Reset” did not resolve the CTD. Next step is an uninstall and install.

Do you have the same issue if you follow the OP’s steps to reproduce it?

Yes

Provide extra information to complete the original description of the issue:

Opted out of SU10 beta, loaded back in and CTD while loading into game. No error message. Opted back into beta and no more CTD

If relevant, provide additional screenshots/video:

If on PC, Fault Bucket ID - Instructions here - Please type in just the Fault Bucket ID # rather than a screenshot for privacy reasons:

Do you have the same issue if you follow the OP’s steps to reproduce it?

Yes

Provide extra information to complete the original description of the issue:

CTD with the beta, loading a flight in 2d ready for VR, crashes during loading (around 75%), same if I load within VR. Tried dx11+dx12, same. Opted out of the beta, restarted, updated, restarted, loaded, cant get through to the main menu at all now.

If relevant, provide additional screenshots/video:

If on PC, Fault Bucket ID - Instructions here - Please type in just the Fault Bucket ID # rather than a screenshot for privacy reasons:

Fault bucket 1914974813637256759, type 5
Event Name: MoAppCrash
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: Microsoft.FlightSimulator_1.26.5.0_x64__8wekyb3d8bbwe
P2: praid:App
P3: 1.26.5.0
P4: 00000000
P5: FlightSimulator.exe
P6: 1.26.5.0
P7: 00000000
P8: 80000003
P9: 0000000001cbcd92
P10:

Do you have the same issue if you follow the OP’s steps to reproduce it?

Yes

Provide extra information to complete the original description of the issue:

This is my windows error log when the application fails:
Faulting application name: FlightSimulator.exe, version: 1.26.5.0, time stamp: 0x00000000
Faulting module name: FlightSimulator.exe, version: 1.26.5.0, time stamp: 0x00000000
Exception code: 0x80000003
Fault offset: 0x0000000001cbc4c2
Faulting process id: 0x6354
Faulting application start time: 0x01d893b6b47f4303
Faulting application path: D:\Steam\steamapps\common\MicrosoftFlightSimulator\FlightSimulator.exe
Faulting module path: D:\Steam\steamapps\common\MicrosoftFlightSimulator\FlightSimulator.exe
Report Id: 9b1e91c0-6ebc-4dea-b376-7c3ec6f70f8a
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:

If relevant, provide additional screenshots/video:

If on PC, Fault Bucket ID - Instructions here - Please type in just the Fault Bucket ID # rather than a screenshot for privacy reasons:

Fault bucket 1909424128218737502, type 4

Reinstalled the installer in steam (not the whole game) and finally got back into the menu (in beta). But it took like 15 minutes to load in. Guess im going for a full reinstall soon…

Yeah, I got back in via re-opting back into the beta. Managed to load into a little flight this time, seems a bit more tempermental at the moment (same settings as pre-beta), I’ll see if there’s any official word before I do a full reinstall, as it takes an age on my system :weary:
It must be something to do with some files being left over from the beta, stopping us from reloading once we’ve opted out.
At least for me, there was a 1.2gig download in the store, a very quick update on the loading/“checking for updates” screen, and then some updates on some of thr world update downloads…
But opting back out, I’m only getting the 1.2gig download in the store - then it CTD before the loading screen…so in theory, its trying to load but finding some things that arent meant to be there :man_shrugging:

Yup. MSFS his horribly bad at deleting content so that probably whats wrong. Im doing a fresh install now but had to find hidden folders and delete them manually since steam doesnt properly uninstall the game, it only uninstalls 1.2 gigs of it. Not joining the beta again, lol

Same here.

Hi, may I make a suggestion that you add an optional step (in the beta opt-in instructions) to backup the official packages folder. I believe that would help avoid a full download/reinstall in most cases. The user could simply opt-out, refresh the app, then point it to their backup packages folder during setup.

Edit - I guess this would only help on PC though.

2 Likes

Good idea, unfortunately too late for me.

1 Like

:wave: Thank you using the Bug section, using templates provided will greatly help the team reproducing the issue and ease the process of fixing it.

Are you using Developer Mode or made changes in it?

No

Brief description of the issue:

I noticed that SU10 was causing visual issues with the PMDG 737-700 cockpit, so I reverted out of the SU10 beta and ever since when I start up the game it gets halfway through the loading screen then CTD with exception code 0x80000003
Edit: I started the sim in safe mode, same CTD happens

Provide Screenshot(s)/video(s) of the issue encountered:

Detailed steps to reproduce the issue encountered:

Opt into Su10 beta, load into the PMDG 737, exit FS2020, opt out of the SU10 beta, then start flight sim.

PC specs and/or peripheral set up if relevant:

If on PC, Fault Bucket ID - Instructions here - Please type in just the Fault Bucket ID # rather than a screenshot for privacy reasons:

1909424128218737502, type 4

Build Version # when you first started experiencing this issue:

After opting back into 1.26.5.0


:loudspeaker: For anyone who wants to contribute on this issue, Click on the button below to use this template:

Do you have the same issue if you follow the OP’s steps to reproduce it?

Provide extra information to complete the original description of the issue:

If relevant, provide additional screenshots/video:

If on PC, Fault Bucket ID - Instructions here - Please type in just the Fault Bucket ID # rather than a screenshot for privacy reasons: