Scenery not fully rendering

When flying low over built up areas, I can see scenery like buildings and trees rendering as I fly over them, but only up to a point - they are never fully rendered, even after circling above them a few times and waiting a minute or two for the data to stream.

Below is an example (excuse the poor image quality but screenshots don’t work well with HDR):

My broadband connection isn’t the best (only 35mb/s) but didn’t think that would prevent scenery from loading fully, just that it would take longer to do so. Is there something I can change in the settings that would help? I’m not limiting my data usage currently.

Intel Core i7-9700k, 32GB 3200 RAM, GTX1080Ti

  • Microsoft Store
  • Ultra/4K
  • No Addins
  • Not using Developer Mode

Photogrammetry doesn’t look good up close. I’m not certain this is any worse than what it always looks like.

Ah really, I didn’t know that thanks. Would explain why it stops rendering. But looks really awful in places.

This is a shopping center a few miles from where I live. My feeling is that the scenery is intended to look good from a few thousand feet up, not a few feet.

Seems this sat data was acquired during the Halloween season…

1 Like

I noticed the blocky textures appear on loading screens as well, like the Paris discovery flight. You think they would have fixed it for the stills at least!

Theres no way it was supposed to look like this and indeed when i first bought this on release day on xbox PG didn’t look like this at all.

Was it in the same areas? I have screenshots from pre-release that look worse than the above, so it’s not a recent thing.

Well I’ve just flown London City to heathrow as a test. Photogrammetry was poor, it looked better with it off although it then doesn’t generate some bits of the map.

Tried turning online off and switching it on. But when landing at heathrow even the autopen buildings were not rendering, i had some houses and flat houses on the satellite image. Its usually fine around heathrow.

I just can’t fathom this game out. maybe if Asobo could actually clarify if photogrammetry or the servers had issues that would help?

I don’t get it, when you look at aerial views of the same area in Bing maps it looks fine. Is it because the engine is trying to render 3D structures from a 2D aerial image? But then at least the tops of the structures should look right.

Its a weird one.

I was flying up state New York to Stewart International yesterday and the autogen and bing maps looked really good and New York was okay-ish on PG.

But today in London - boom. Originally i started flying in that glider like plane that only does 80 knots over London, it was like it had been nuked.