Increase LOD Distance for Higher GPUs

,

Hey all to those following the LOD Distance issue – do we anticipate this being fixed in patch 2.0 coming in 10 days? I couldn’t tell from today’s blog post.

Seems we’re back to autogen pop=in like in FSX. Xplane and P3D fixed this 5 years ago with the alpha-fading technique. LOD was to the horizon, as far as the eye could see, or at least it appeared to be. They need to do this technique on this 2020 sim…

5 Likes

Agreed. It’s getting really bad (or I am noticing it more) – today’s example… on ULTRA settings mind you. Everything is a triangle… it’s so terrible.

3 Likes

This looks fixable though.

It looks like an overagressive LOD, favoring low level of detail objects over quality. Probably because so many people complained about fps, they went overboard in the other direction.

I would however very much prefer if we could adjust this ourselves, preferrably in a config file. Because it makes you feel a little helpless if they just alternate between bad stuttering at the beginning of a month and potato settings at the end.

And btw, disabling photogrammetry is always an option if you are unhappy with this. The problem here seems that the engine treats photogrammetry buildings like scenery and can not understand what they are, so it can only reduce detail by some generic algorithm like it would do with terrain (removing points). If it knew it was just a rectangular building it could store precalculated LODs that would look much better than this, but with this real world stuff it seems not so easy. you would need an information for every building what the closest spatial primitive is.

4 Likes

Lod is more like Cpu / Ram / connection factor. You can also have a 3090, but if cpu won’t load all the scenery, you will get stutter

omg seems fsx :\

Yes i don’t understand how people set this to 200, and sometimes even tweak it higher through some config file… I got an I7 10700K@5.1, RTX2070, 32gb 3600 and SSD. using 1080 and anything over 100 causing stutters. How do people set 200 and get away with it ??

I got 10700K@5.1 with 32gb 3600 and i got stutters above 100. internet connection does not go above 5mbs in ai areas.

1 Like

I have mine set to 175.I find the stuttering doesn’t come in until I load up an Airliner.200 runs just fine if you stick to flying GA.The setting tends to use ram and vram so I would assume anyone running an 11gb card shouldn’t have issues @200

Are you overclocking at all? I had been overclocking my 9700k for a while and FS just did not like it. Overclock gpu no issue but not my cpu.

When you say “didnt like it” what do you mean by that ?

When I set my cpu to boost past it’s default boost of 4.9, to 5.0 or 5.1. It stuttered quite a bit and even CTD a couple of times. Temp was not an issue and I ticked my voltage up a hair and it still would not run smooth. As soon as I set my CPU back to stock clocking the stutters went away.

Well mine my boost is 5.1 and yes i am on 5.1.

I believe that is stock for that CPU is it not? So you are not over-clocking??

with my old cpu without overclock i can’t play :\

too low voltage imho

1 Like

I’m running a 3700X and a gigabyte 3080 and have set it to 600 with beautiful results. I get 40-60 FPS at 4K with not a single stutter, even in places like SFO and JFK.l, though it occasionally dips to 30.

Hi,

I’ve finally identified a root cause for Trees LOD distance which I’ve Zendesk.

There is valuable information in various “LOD” related discussion but this is all spread out and buried in various posts. This is one of the reason I’ve tried investigating and documenting at least a single problem related to trees and ring distance which I hope will be helping Asobo finding a solution faster.

We also must try getting their attention to the information I’ve disclosed in raising the vote count above their minimum threshold (the 30th in their list is 142 votes and this discussion is only at 50% of this threshold).

Let’s help us all: please cast your vote and tell your friends!
LOD Problems - Trees Fix Revisited

This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.